Selskabet bag Hövding airbag-cykelhjelm indgiver konkursbegæring

Det svenske selskab Hövding AB, som står bag airbag cykelhjelmen Hövding har indgivet konkursbegæring. Det sker efter en en del kritik af selskabets påstande vedrørende cykelhjelmens sikkerhed.

Herunder kan du læse vores anmeldelseaf cykelhjelmen før selskabet gik konkurs

Hövding airbag-cykelhjelm beskytter både hovedet og frisuren

Hövding airbag-cykelhjelm er en af de dyreste cykelhjelme du kan købe. Til gengæld fylder den mindre og ødelægger ikke frisuren. Når først airbaggen har været udløst, kan den ikke bruges mere, men det er i praksis ikke noget stort problem.

Hvis du vil købe en Hövding, kan jeg varmt anbefale at gøre det hos Cykelexperten. Her har jeg selv købt både cykler og udstyr, heriblandt Høvding Hjelmen. Servicen er høj, priserne er skarpe, og så ved personalet hvad de snakker om.

Hvad er en Høvding airbag cykelhjelm?

Hvis du aldrig har set en Høvding airbag cykelhjelm før, kan den bedst beskrives som en krave, du bærer omkring nakken og halsen. Indeni denne “krave” er en oppustelig airbag samt avancerede sensorer, der konstant overvåger cyklistens bevægelser. Hvis sensorerne detekterer en pludselig unormal bevægelse, som typisk sker under en ulykke, vil airbaggen blive udløst.

Sikkerhed

Den primære årsag til overhovedet at bruge en cykelhjelm er jo alt andet lige at undgå alvorlige hovedskader. Derfor skal en hjelm til over 2500 kroner, eller alle hjelme for den sags skyld, selvfølgelig også først og fremmest bedømmes på hvor sikker den er.

Firmaet bag Hövding siger selv, at airbag-teknologien beskytter op til 8 gange bedre end traditionelle cykelhjelme. Den påstand skal dog nok tages med et gran salt. Meget tyder på, at undersøgelserne, som ligger til grund for påstanden, ikke er fyldestgørende nok til at konkludere, som firmaet gør. Blandt andet DRs forbrugerprogram Detektor har taget problemet op.

Falder forskelligt

Et af problemerne er, at mennesker på cykel falder på 1000 forskellige måder. Som man kan læse i Detektor artiklen, blev Hövding hjelmen testet ved at lade den falde 2 meter lige ned. Det er ikke ligefrem sådan, de fleste uheld på cykel foregår. Dels kan du have meget mere fart på, dels kan man ramme i alle mulige vinkler. Og så er der risikoen for at ramme ting som kantsten og det der er værre. Sidst men ikke mindst, er der eksempler på at airbaggen slet ikke er blevet udløst.

En ting som Høvdinghjelmen er god til er, at beskytte mod skader på hjernen forårsaget af rotation. Nogle almindelige cykelhjelme løser dette problem med det et system der hedder MIPS (Multi-directional Impact Protection System), men det er langt fra alle cykelhjelme der har MIPS. Med Høvding airbaggen kan hovedet bevæge sig inde i den oppustede bobbel, og derved minimeres risikoen for rotationsskader.

Er Hövding så mindre sikker end traditionelle hjelme?

Nej, det kan man heller ikke konkludere. Sandheden er nok, at Høvding cykel-airbaggen er  mere sikker ved nogle typer uheld, og mindre sikker ved andre, men indtil nogen laver nogle grundigere studier, er det svært at vide med sikkerhed.

Charme, selvtillid og lækkert hår

Langt størstedelen af dem der køber Hövding cykelhjelm, gør det nok fordi de ikke bryder sig om hvordan de ser ud med en almindelig cykelhjelm, eller fordi de ikke vi ha’ ødelagt frisuren. Det er der intet galt med. Det er også præcis det problem cykelairbaggen løser bedst. Nogen vil måske mene, at en sort klods rundt om halsen ikke er meget bedre, men i det store hele er Høvding hjelmen både mere diskret og mere moderigtig end de fleste almindelige cykelhjelme.

Er den sorte krave for basic til dig, kan du endda også købe covers i alle mulige designs. Udover at pifte udseendet op beskytter et cover også mod snavs.

Daglig brug

En Hövding cykelhjelm er, på godt og ondt, en moderne teknologisk erstatning for et gammelt analogt produkt. Med det følger også batterier der skal oplades, softwareopdateringer, smartphone-apps og meget mere.

Batteri

Selve Hövding-kraven drives af et genopladeligt batteri, og det skal selvfølgelig oplades regelmæssigt. Firmaet oplyser selv at den holder cirka 8 timer på en opladning og det passer meget godt, selvom det selvfølgelig bliver mindre efterhånden som den bliver brugt. Problemet er, at hvis den løber tør for batteri, er den helt ubrugelig og giver ingen beskyttelse, før du igen får opladet den.

Batteriet kan IKKE udskiftes, så når det før eller siden holder op med at virke, er Høvdinghjelmen ikke længere brugbar, og skal derfor udskiftes. I praksis vil den holde i flere år. Producenten siger selv at man skal regne med 4-6 år. Principielt er det nogenlunde lige så lang tid som en almindelig cykelhjelm holder hvis man skal følge anbefalingerne. Mange har nok en traditionel cykelhjelm meget længere, men skummaterialet bliver faktisk forringet med årene og bør skiftes.

Software og app

Til Høvding-airbaggen følger også en app. Principielt kan du godt bruge hjelmen til dagligt uden, men du bør forbinde den til Høvding hjelmen i ny og næ for at sikre dig, at softwaren i selve hjelmen er opdateret. Overordnet set er meget lidt godt at sige om appen. Den har flere ligegyldige funktioner, såsom at tracke hvor langt du har cyklet. Men af uvisse årsager kan den ikke oplyse, hvor meget batteri der er på din hjelm. Jeg oplever også nogle gange problemer med at forbinde til airbag-hjelmen og i næsten et år kunne den ikke opdatere firmwaren, altså selve hjelmens software.

Kan kun bruges til almindelig cykling på vej

En Hövding cykelhjelm fungerer, som tidligere nævnt, ved at sensorer detekterer fald eller bevægelser, der adskiller sig markant fra dem, man typisk foretager sig ved almindelig cykling på vej. Det betyder også, at de bevægelser man laver når man kører mountainbike i skoven, eller på rulleskøjter, skateboard og lignende, kan forårsage en fejl-udløsning af airbaggen. Du kan derfor KUN bruge hjelmen til helt almindelig cykling.

Opbevaring og transport

Hövding hjelmen kan pakkes ret meget sammen, og kan være i en taske som ellers ikke ville være stor nok til en almindelig cykelhjelm. Til gengæld er du også nødt til at tage den med dig, for i modsætning til en almindelig cykelhjelm, kan du ikke bare lade den hænge på cyklen mens du er på cafe eller andet. En cykelhjelm til over 2500 kroner er simpelthen for stor en fristelse for nogle mennesker. Det samme gælder selvfølgelig i situationer hvor du normalt ville efterlade en almindelig hjelm i en garderobe eller lignende.

Varme

Hvis du er typen, der synes en traditionel cykelhjelm er for varm at have’ på, er det fristende at tro, at en Hövding hjelm løser det problem. Det gør den desværre kun delvist. Selvfølgelig undgår du at have’ noget på hovedet der varmer. Men til gengæld får du så noget om halsen der varmer. Høvding hjelmen er nemlig en relativ tung og tyk halskrave lavet af nylon og diverse andre plastmaterialer, og det kan ikke undgå at varme. Hvis du er en frossenpind, er det selvfølgelig dejligt, men hvis du, som mig, altid har det varmt, har du bare flyttet problemet.

Huer, hætter, halstørklæder og hovedtelefoner

Mange er i tvivl om, hvad man kan have på når man cykler med en høvding hjelm. Kort sagt kan man have ting på der ikke er i vejen hvis airbaggen bliver udløst. I praksis vil det sige, at hætter ikke må hænge ud over Hövding-kraven. I stedet skal Høvdingen være ud over hætten. Huer der ikke har en kæmpe kvast, eller på anden måde fylder meget, er også helt i orden. Mindre hovedtelefoner og ear-buds er også fint. Halstørklæder og lignende kan heller ikke være for store, og bør også være under Høvding-kraven.

I praksis lærer man hurtigt at klæde sig på en må der ikke er i vejen for airbaggen, og heldigvis kan kraven også tilpasses i størrelsen.

Hvis uheldet er ude

Ligesom en airbag i en bil, kan Hövding hjelmen også kun udløses en gang. Det vil sige, at hvis du falder og airbaggen udløses, skal du købe en ny hjelm. Det kan virke voldsomt, men du bør faktisk også udskifte en almindelig cykelhjelm hvis den har været udsat for et styrt eller slag.

Det samme gælder selvfølgelig, hvis den bliver udløst ved en fejl. De første modeller havde en kontakt man skulle huske at slukke og tænde. Med disse skete det med jævne mellemrum, at folk glemte at slukke dem, hvorefter de blev udløst ved en fejl. De nye modeller tændes og slukke automatisk, når du knapper dem op og i. I praksis betyder det, at du ikke kan tage airbaggen af uden at slukke for den.

Knappen som man knapper op og i er i øvrigt virkelig veldesignet og super nem at betjene, selv med store vanter på.

Konklusion

Om en Høvding cykelairbag er noget for dig, afhænger af behov og temperament. Personligt er jeg glad for at den fylder mindre i en taske og at jeg slipper for at have noget på hovedet. Jeg ved ikke hvorfor, men det irriterer mig at have ting på hovedet.

Det er selvfølgelig upraktisk at den skal oplades og opdateres, men det bliver hurtigt en vane at få det gjort. Jeg har aldrig oplevet at være løbet tør for batteri, så i praksis er det ikke et problem.

Det største problem for mig er egentlig, at jeg ikke kan lade den hænge på cyklen. Der visse situationer hvor det ikke er praktisk at slæbe rundt på en cykelhjelm, så når jeg skal den slags, bruger jeg en almindelig cykelhjelm som bare kan få lov at blive på cyklen.

Når min nuværende Høvding hjelm skal udskiftes, vil jeg nok købe en igen. Den er selvfølgelig en del dyrere end en almindelig cykelhjelm, men over en periode på 5-7 år er det trods alt en udgift der er til at have med at gøre