Citybike, pendlercykel, bycykel… kært barn har mange navne, men for dig der bor eller arbejder i byen, er en god cykel der kan klare den daglig transport nærmest uundværlig.
Der er mange gode grunde til at vælge cyklen fremfor bilen. Trængslen i de større byer, som eksempelvis København, er kun blevet værre og værre i de seneste mange år. Det betyder for mange, at det faktisk er hurtigere at tage cyklen.
En cykeltur er også sundere. Dels på grund af motionen, men også fordi ventetiden i en bilkø i myldretiden er skadelig i sig selv! Flere studier og forskningsresultater viser, at øget tid brugt på at pendle, er forbundet med øget stress, højere blodtryk og et hav af andre problemer.
Her er de 9 ting du skal være opmærksom på før du køber din nye cykel.
Cykeltype – Citybike, racer, elcykel eller noget helt fjerde
Principielt kan du jo køre på en hvilken som helst cykel i byen, men nogle er bedre egnet end andre. Har du i forvejen en racercykel, er det jo fristende bare at køre på den, men ofte kræver det også specielle sko, bukser og så videre. Derudover er racer cykler ofte også lidt mindre robuste, og kørsel op og ned af kantstene og rundt om vejarbejde er sjældent godt for dem.
Anbefaling: For de fleste vil en klassisk cykel eller citybike være det bedste. Eventuelt med elmotor
Gear – Indvendigt, udvendigt eller slet ikke
Fordelen ved gear på en cykel er, at det er lettere at sætte i gang og nemmere at køre hurtigt. Ulempen er, at det er endnu en del der kræver vedligeholdelse og eventuelt kan gå i stykker. Indvendige gear kræver meget mindre vedligeholdelse end udvendige gear, tilgengæld går der mere kraft tabt i et indvendigt gear. Det kræver altså flere kræfter per kilometer der skal køres, og det ER rent faktisk en mærkbar forskel. I hver fald så længe du sammenligner velholdte gear.
Anbefaling: Vælg indvendige gear i god kvalitet
Dæk – Punkterfri eller ej
Dette er punkt er ret hurtigt overstået. Vælg punkterfri dæk i god kvalitet. Merudgiften til et par gode dæk er hurtig sparet på lapninger og udskiftninger. Der ER ikke bøvlet værd at købe billige dæk. Slet ikke hvis du kører i byen hvor man ofte kan støde på glasskår og andre “sjove” ting
Anbefaling: Vælg gode punkterfri dæk
Bagageplads – Bagagebærer, cykelkurv, frontlad og cykeltasker
Hvis du skal ha’ en laptop, indkøbsvarer eller andre ting med på cykelturen, vil jeg varmt anbefale noget plads på cyklen til det. Du kan selvfølgelig bare tage en rygsæk på, men sådan en kan både være irriterende at køre med og virkelig varm på en god sommerdag.
Et frontlad eller cykelkurv er smart fordi du kan holde øje med dine ting. Det kan jo desværre ske at der er nogle der bliver fristet til at nappe en pung fra en taske der står på bagagebæreren. Det kan dog hurtigt blive lidt usikkert at køre med mange og tunge ting på et frontlad.
En cykeltaske der nem at klikke af og på cyklen er også rigtig praktisk. Der findes et hav af forskellige modeller og løsninger i alle tænkelige prisklasser. Præcis hvilken model du skal vælge afhænger meget af dit specifikke behov.
Anbefaling: Du kan altid eftermontere diverse løsninger, men sørg for at ha’ et eller andet fra starten af
Vægt – Havelåge eller kulfiberracer
Alt andet lige er det selvfølgelig bedst med en cykel der vejer så lidt som muligt, men lav vægt er også lig med høj pris. Citybikes er blandt andet bygget til at være holdbare og kunne tåle lidt af hvert. Det betyder ofte lidt tykkere stel og materialer generelt, og dermed også højere vægt end eksempelvis en racercykel.
Anbefaling: Hold øje med vægten og vælg en cykel der ikke er alt for tung, men lad være med at fokusere FOR meget på det.
Vedligeholdelse
En pendlercykel bliver udsat for lidt af hvert. Regn, sne, vejsalt, kørsel op og ned af kantstene og så videre. Derfor er det vigtigt, at købe en cykel der kan tåle at blive brugt. Det gælder også om at kende sig selv. Har du tid og lyst til at rense og smøre det udvendige gear, eller er du typen der skal ha’ en en cykel der ikke kræver vedligeholdelse.
Hvis du køber en cykel der kræver meget vedligeholdelse, men så ikke får det gjort alligevel, risikerer du at skulle betale nogle dyre reparationer eller i værste fald en ny cykel.
Anbefaling: Køb en cykel der passer til dit temparament og livsstil. Er du den mindste smule i tvivl så vælg den løsning der kræver mindst vedligeholdelse
Komfort og størrelse
Det er selvfølgelig vigtigt, at din cykkel passer i størrelsen. Du kan finde en god guide til at finde den rigtige størrelse her eller her. Derudover skal du vælge en god og komfortabel saddel. Pas på med de helt smalle racersadler, da de ikke er velegnede til at cykle i normale bukser som eksempelvis jeans.
Hvor oprejst du sidder på cyklen er også vigtigt at tænke over. Især hvis du har problemer med ryg eller nakke. De fleste citybikes har en fornuftig siddestilling til daglig transport, men det er godt lige at tænke over det når du vælger din nye cykel.
Købe online eller i fysisk butik?
Der er rigtig mange fordele ved at købe en cykel online fremfor i en fysisk butik:
- Du er bedre stillet, da du har returret ved online køb
- Mange web-butiker har billig eller gratis retur fragt
- Udvalget er meget større online
- Du kan sammenligne priser på tværs af flere forskellige butiiker hjemme fra sofaen
- Hurtig og nem adgang til vejledning, da mange online cykelbutikker både har chat og telefon support.
Den eneste ulempe ved at handle online er, at du ikke kan prøve cyklen. Men følger du nogle af de gode guides til at vælge den rigige størrelse, går det sjældent galt. Og skulle du være uheldig er det i dag nemt og billigt at ombytte en cykel selvom den er købt online… måske i virkeligheden nemmere, da du ikke selv behøver at køre tilbage med den.
Foto: Febiyan